Search Healthcare

Filteri pretrage

Vrijeme određivanja
Materijal za analizu:

Istaknute usluge

Price: 250,00 Kn

Opća informacija Kalprotektina u stolici je protein, koji se nalazi u citoplazmi upalnih stanica ukoliko se u crijevima događaju upalni procesi. U osoba s dokazanom upalnom...

More...

Price: 380,00 Kn

Pankreatična elastaza (fekalna elastaza) je enzim kojeg stvara pankreas (gušterača) koji se izlučuje u tanko crijevo i sudjeluje u probavi hrane. On rastvara složenije...

More...

Nalazite se na stranici :

  • Filters
Category: DIJAGNOSTIKA

Opća informacija

Osnovna funkcija sustava komplenta je njihovo sudjelovanje u obrani od infektivnih agensa (reakcije antigen/antitijelo) te u sprečavanju autoimunih bolesti. Sustav komplementa je primarni element humoralnog imuniteta, a sastoji se od oko 20 glikoproteina koji slobodno cirkuliraju u inaktivnoj formi. Aktivacija sustava komplementa može se odvijati na dva načina. Prvi je tzv klasičan način aktivacije a on počinje sa vezivanjem prve komponente komplenenta (od njih 20) na antitijelo i onda se postepeno aktiviraju ostale komponente..

Drugi način aktivacije je tzv alternativni put koji ne poćinje sa aktivacijom prve komponente nego  sa C3 komponentom a zatim slijede ostale komponente. Krajnji rezultat oba načina aktivacije je završni kompleks koji dovodi do razaranja (lize) niza različitih  vrsta stanica, bakterija i virusa. 

 

Klinička informacija – indikacija:

Uloga sustava komplementa u obrani tijela je izuzetno važna zato je testiranjre tog sustava nužna  u procjeni stanja nespecifične obrane tijela. U praksi se najčešće određuje C3 i C4 komponenta

Povišene vrijednosti komplementa nalaze se kod sistemskih infekcija, ne-infekcioznih kroničnih upala, ali on je povečan i u nekim fiziološkim stanjima (npr. u trudnoći)

Smanjene vrijednosti  su važan indikator koji upućuje na autoimune bolest (bolest imunih kompleksa) te uzastopne pirogene infekcije.

 

Jedinica:

mg/dL

 

Referentni interval:

5-30

 

Vrijeme određivanja Nalaz je gotov isti dan
Materijal za analizu: Serum
Category: Virusi ostali

Opća informacija:

KME—virus krpeljnog meningoencefalitisa spada ufamiliju flaviviridae

 

Klinička informacija – indikacija:

KME je virusna bolest uzrokovana virusom krpeljnog meningoencefalitisa, kojeg prenose krpelji a najčešće se klinički prezentira kao meninigoencefalitis.

Bolest najčešće zahvaća moždani parenhim i moždane ovojnice, kada se prezentira kao meningoencefalitis, dok se rijetko može prezentirati izolirano kao encefalitis (upala moždanog tkiva) ili kao meningitis (upala moždanih ovojnica). Dio zaraženih virusom ne razvije nikakve simptome bolesti, te bolest prolazi inaparentno.

Postoji i cjepivo protiv uzročnika koje se preporuča osobama u rizičnom području (npr. šumski radnici).

U krvi je moguće detektirati antitijela na virus krpeljnog meningoencefalitisa  IgM, i IgG   razreda 

Antitijela na KME virus IgM i IgG razreda moguće je dokazati i u likvoru

 

Opširnije vidi:

VIRUSI OSTALI, BAKTERIJE, PARAZITI, GLJIVICE

 

Materijal za analizu:

Serum 

Likvor

 

Jedinica:

OD index 

 

Referentni interval:

Vrijeme određivanja Nalaz je gotov isti dan
Materijal za analizu: Likvor
Price: 220,00 Kn

Vidi:

BILJEZI UPALNOG PROCESA   

CHRONOVA BOLEST, ULCEROZNI KOLITIS

 

Jedinica:

OD index 

 

Referentni interval:

Vrijeme određivanja Nalaz je gotov isti dan
Materijal za analizu: Serum

Online posjetitelji

We have 360 guests and no members online