POLIKLINIKA ZA LABORATORIJSKU IMUNOLOGIJU I MEDICINSKU BIOKEMIJU

KRBAVSKA 11, 10000 Zagreb
Tel: 01/410 3100, 01/410 3102
Fax: 01/410 3101

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  
  • header2.jpg
  • header3.jpg
  • header4.jpg
  • header5.jpg
  • header6.jpg
  • header7.jpg
  • header8.jpg

Nalazite se na stranici :

NOVI TESTOVI U DIJAGNOSTICI PROBAVNIH SMETNJI I AUTOIMUNIH BOLESTI

U Poliklinici IMUNOMED uvedeni su novi testovi u dijagnostici probavnih smetnji povezanih s razvojem autoimunih bolesti, te s kroničnom upalom i tumorima probavnog trakta: zonulin, EDN (eosinophil-derived neurotoxin) i alfa1-antitripsin.

 

Probavni sustav i njegova normalna funkcija jedan je od ključnih elemenata zdravlja. Unos i probava hrane osigurava normalni rad svih ostalih sustava tijela. Normalna funkcija probavnog sustava može biti poremećena na više načina. Jedan od najvažnijih odnosi se na povećanu propustljivost epitela crijeva te kroničnu upalu u gastrointestinalnom području. Oba poremećaja mogu biti povezana s razvojem autoimunih bolesti. Broj bolesti za koje je dokazano da su autoimune bolesti ili se vjeruje da bi to mogle biti neprekidno raste – od početnih desetak ta je brojka dosegla preko 80 bolesti. Gotovo da nema tkiva, odnosno organskog sustava kojeg ne napadaju autoantitijela te izazivaju autoimunu bolest. Najčešće autoimune bolesti su: lupus, ulcerozni kolitis, celijakija, Crohn-ova bolest i neke kožne bolesti. Autoimuna bolest može napasti bubreg, krvne žile, mozak, oči – gotovo da nema organa koji nije izložen autoimunim bolestima.

 

Dakle, funkcija probavnog sustava odnosno njegov poremećaj, u smislu propuštanja tvari koje unosimo hranom, mogu stimulirati autoimunu reakciju najrazličitijeg tipa.

 

Autoimunu bolest nije lako dijagnosticirati jer simptomi autoimune bolesti često se susreću i kod drugih bolesti: povećana temperatura koja ne doseže visoke vrijednosti, kronični umor, slabost, bol u trbuhu, poremećaj stolice (tvrda, proljevasta), itd. To je razlog da bolesnici s autoimunom bolesti lutaju od liječnika do liječnika dok se na kraju ne dijagnosticira ova bolest.

 

Iz svega proizlazi i važnost dobre dijagnostike autoimunih bolesti povezanih sa smetnjama probavnog trakta. Primjena gore navedenih testova povećava tu mogućnost.