DIJAGNOSTIKA se provodi od 07.00 – 18.00 sati od ponedjeljka do petka a subotom 08.00 – 12.00
DIJAGNOSTIKA se provodi od 07.00 – 18.00 sati od ponedjeljka do petka a subotom 08.00 – 12.00
Vidi:
INDIKATORI OKSIDATIVNOG STRESA – 80HDG U SERUMU
Jedinica:
ng/mL
Referentni interval:
Vrijeme određivanja | Nalaz je gotov isti dan |
Materijal za analizu: | Urin |
Opća informacija:
Influenza virus pripadaju orthomyxovirusima. RNA virusi
Oni se dijele na tri tipa A, B i C.
Klinička informacija – indikacija:
Virusi influenze izazivaju akutnu, lako prenosivu, tešku i kratkotrajnu bolest. Poćinje obično općim simptomima poput vručiće, malaksalosti, glavobolje bolima u mišićima te drugim znakovima teške toksemije. Popuštanjem ovih općih simptoma nastupaju respiratorni simptomi a respiratorni trakt je glavno mjesto infekcije. Uz ove simptome bolesti tijekom influenze mnogi bolesnici se tuže na jake glavobolje, smušenost, pospanost, klonulost i nemoć. Može doći do povračanja i proljeva. Mogu se pojaviti i drugi simptomi. Ova bolest može biti pračena i nizom komplikacija od kojih je najčešća i najteža pneumonija. Ona obično nastaje kao posljedica sekundarne bakterijske infekcije. Najopasniji oblik pneumonije posljedica je istodobne virusne i bakterijske infekcije. Uz opisano moguće su i koplikacije poput encefalitisa, miokarditisa i miozitisa. Ovom teškom obliku pneumonije posebno su sklone mlađe osobe, djeca i muškarci srednje dobi te alkoholičari kao i osobe sa smanjenom kardiopulmonalnom i drugom otpornošću organizma.
U krvi je moguće detektirati antitijela na Influenza A i B virus IgM, IgG i IgA razreda razreda
Opširnije vidi:
VIRUSI OSTALI, BAKTERIJE, PARAZITI, GLJIVICE
Jedinica:
OD index
Referentni interval:
Vrijeme određivanja | Nalaz je gotov isti dan |
Materijal za analizu: | Serum |
Vidi:
DIJAGNOSTIKA IZ STOLICE
IMUNODEFICIJENTNA STANJA
IgA ANTITIJELA U SLINI (SALIVATORNI IgA)
IgA ANTITIJELA U STOLICI ( SEKRETORNI IgA)
Jedinica:
OD index
Referentni interval:
Priprema
Uzorak stolice, veličine zrna graška, stavlja se u odgovarajuću posudicu koja ima s unutarnje strane poklopca malu žličicu. Takvu posudicu možete nabaviti u ljekarni ili kod nas u laboratoriju Poliklinike
Vrijeme određivanja | Nalaz je gotov isti dan |
Materijal za analizu: | Stolica |
Vidi:
IMUNODEFICIJENTNA STANJA – IgA DEFICIJENCIJA
BILJEZI STRESA - IMUNOLOŠKA OSNOVA
DIJAGNOSTIKA IZ STOLICE
DIJAGNOSTIKA IZ SLINE
Jedinica:
U/mL
Referentni interval:
Vrijeme određivanja | Nalaz je gotov isti dan |
Materijal za analizu: | Slina |
Opća informacija
Tumorski biljeg
Klinička informacija
Nalazi se kod tumora: prostata
Opširnije vidi:
TUMORI
Jedinica:
ng/ml
Referentni interval:
Vrijeme određivanja | Nalaz je gotov isti dan |
Materijal za analizu: | Serum |
Opća informacija
Inzulin je glavni hormon odgovoran za kontrolu metabolizma glukoze.
Klinička informacija
Inzulin stvaraju β stanice Langerhansovih otočića.
Sekrecija inzulina je uglavnom kontrolirana koncentracijom glukoze u plazmi. Funkcije ovog hormona su brojne u metaboličkim procesima. Glavna mu je funkcija u kontroli uzimanja i korištenja glukoze u perifernom tkivu.
Povišena koncentracija inzulina nalazi se u pretilih osoba, bolesnika s Cushing-ovim sindromom, akromegalijom, inzulinomom, hipertireozi i primjeni oralnih kontraceptiva.
Njegova je koncentracija smanjena u dijabetes melitusu.
Opširnije vidi u:
HORMONI
Jedinica:
ng/L
Referentni interval:
Vrijeme određivanja | Nalaz je gotov isti dan |
Materijal za analizu: | Serum |
Opća informacija
Pod terminom Indeks ateroskleroze podrazumjevamo procjenu rezultata različitih koeficijenata serumske koncentracije ukupnog kolesterola, triglicerida, HDL kolesterola, LDL kolesterola te omjera HDL-kolesterola/ukupni kolesterol i LDL/HDL.
Taj indeks može poslužiti kao indikator rizika razvoja ateroskleroze i njegovih posljedica prije svega kardiovaskularnih oboljenja
Jedinica:
Referentni interval:
Napomena:
Za ovu pretragu se mora biti natašte
Vrijeme određivanja | Nalaz je gotov isti dan |
Materijal za analizu: | Serum |
Opća informacija
Intolerancija na hranu je štetna (škodljiva) reakcija po zdravlje osobe i može dovesti do velikog broja smetnji na nizu organskih sustava tijela (više vidi: INTOLERANCIJA NA HRANU – TABLICA SIMPTOMA PO ORGANSKIM SUSTAVIMA)
Neadekvatna reakcija na unos hrane u organizam može biti posljedica imonoloških zbivanja ali i nedostatka nekih enzima koji su važni u probavi hrane.
U prvu grupu – grupa imunoloških zbivanja spada alergija i intolerancija na hranu.
Kod alergije imunološki proces se zbiva preko antitijela IgE razreda i taj proces (alergijska reakcija) je brz i može se odvijati za par minuta nakon susreta sa alergenom
Kod intolerancije na hranu imunološki proces se zbiva preko antitijela IgG razreda i taj proces je sporiji i može se odvijati satima pa i tjednima nakon unosa hrane koja se ne podnosi U drugu grupu – grupa nedostatka nekih probavnih enzima spada uglavnom deficit laktoze i manjak enzima glukoza-6-fosfat dehidrogenaze.
Opširnije vidi:
POSEBNE PRETRAGE
INTOLERANCIJA NA HRANU – TABLICA SIMPTOMA PO ORGANSKIM SUSTAVIMA)
Testiranje intolerancije na hranu uključuju grupe namirnica od manjeg broja do
većih: 20 – 24 - 88
PANELI TESTIRANJA NA MOGUĆU INTOLERANTNU HRANU
Panel 1 20 antigena hrane
1. Jaje (bjelanjak) 11. Celer.
2. Kravlje mlijeko 12 Soja
3 Bakalar 13. Mrkva
4. Pšenično brašno 14. Rajčica
5. Raženo brašno 15. Lješnjak
6. Ječmeno brašno 16. Kikiriki
7 Narandža. 17. Curry
8. Banana 18. Papar
9. Kivi 19. Sezam
10 Jagoda 20. Svinjetina
Panel 2 24 antigena hrane
1. Jaje (bjelanjak) 13 .Soja
2. Kravlje mlijeko 14 Mrkva
3 Bakalar 15. Rajčica
4. Pšenica 16. Češnjak
5. Raž 17. Lješnjak
6. Ječam 18. Kikiriki
7. Riža 19. Curry
8. Narandža 20. Papar
9. Banana 21. Sezam
10. Kivi 22. Pekarski kvasac
11. Jagoda 23. Svinjetina
12. Celer 24. Govedina
Panel 3 88 antigena hrane
1. Janjetina 31. Limun 61. Kupus
2. Govedina 32. Ananas 62. Bosiljak
3. Svinjetina 33. Banana 63.Curry
4. Piletina 34. Datulja 64. Kopar
5.Puretina 35. Kivi 65.Peršin
6. Bakalar 36. Dinja 66.Pepermint
7. Pastrva 37. Mango 67.Kim
8. Losos 38. Breskva 68. Papar
9. Sardina 39. Malina 69. Timijan
10 List 40. Komorač 70. Cimet
11, Tuna 41. Krastavac 71. Kava
12. Škamp 42. Paprika 72.Kakaovac
13. Kazein 43. Šparoga 73. Crni čaj
14. Kravlje mlijeko 44. Špinat 74.Pekarski kvasac
15. Ovčje mlijeko 45. Rajčica 75. Heljda
16. Kozje mlijeko 46.Tikvica 76. Proso
17. Camembert (sir) 47. Mrkva 77. Kukuruz
18. Parmezan 48. Krumpir 78. Riža
19. Roquefort (sir) 49.Češnjak 79. Raž
20. Jaje (žumanjak 50.Hren 80. Pšenica
21, Jaje (bjelanjak) 51.Rotkvica 81.Senf
22, Jabuka 52. Celer 82. Sezam
23. Kruška 53.Luk 83. Kikiriki
24. Trešnja 54. Grah (string) 84.Lješnjak
25. Šljiva 55. Grah 85. Kokos
26. Grožđe (bijelo/crno) 56.Grašak 86. Badem
27. Jagoda 57. Leča 87. Pistacija
28. Malina 58.Soja 88. Orah
29 Grejp 59.Gljive
30. Naranča 60.Cvjetača
Materijal za analizu: | Krv |
We have 3885 guests and no members online