Opća informacija Kalprotektina u stolici je protein, koji se nalazi u citoplazmi upalnih stanica ukoliko se u crijevima događaju upalni procesi. U osoba s dokazanom upalnom...
Pankreatična elastaza (fekalna elastaza) je enzim kojeg stvara pankreas (gušterača) koji se izlučuje u tanko crijevo i sudjeluje u probavi hrane. On rastvara složenije...
DIJAGNOSTIKA se provodi od 07.00 – 18.00 sati od ponedjeljka do petka a subotom 08.00 – 12.00
IMUNOLOŠKA AMBULANTA radi od 08.00 do 14.00 sati od ponedjeljka do petka. Subotom ne radimo
Opća informacija
D-dimeri su završni razgradni produkt umreženog fibrina- to su mali proteinski fragmenti koji su prisutni u krvi nakon što se krvni ugrušak razgradi fibrolizom.
D-dimeri normalno nisu prisutni u krvi osim u slučaju kada se aktivira sistemzgrušavanja (koagulacije)
Klinička informacija – indikacija:
Testiranje D-dimera provodi se kada postoji sumnja na duboku vensku trombozu, plučnu emboliju i diseminiranu intravaskularnu koagulaciju.
Povišene vrijednosti nalaze u svim stanjima pojačane aktivacije zgrušavanja i fibrinolize, kod progresije tumora i kod metastaza.
Oni su međutim prisutni i u nekim fiziološkim stanjima poput trudnoće, teški fizički napor, uzimanje oralnih kontraceptiva te u starijoj dobi.
Snižene vrijednosti su registrirane kod arterijskih tromboza
Jedinica:
pg/L
Referentni interval:
< 550
Vrijeme određivanja | Nalaz je gotov isti dan |
Materijal za analizu: | Plazma |
Opća informacija
Protein C je važan inhibitor koagulacijskog sustava, koji se aktivira djelovanjem trombina u aktivirani protein C. On predstavlja ključni enzim antikoagulacijskog sustava.ali treba protein S kao kofaktor te oni zajedno sprečavaju stvaranje trombina. Time se smanjuje pretvorba fibrinogena u fibrin
Klinička informacija – indikacija:
Nedostatak proteina C dovodi dopovećanog rizika nastanka tromboze.
Povišene vrijednosti nisu klinički značajne
Snižene vrijednosti proteina C predstavljaju rizičan faktor za nastajanje duboke venske tromboze. One se nalaze kod deficita vitamina K, poremečji jetrene funkcije, ciroze,, akutnog i kroničnog hepatitisa, Chron-ove bolesti i ulceroznog kolitisa.
Jedinica:
%
Referentni interval:
60 - 150% inhibition.
Vrijeme određivanja | Nalaz je gotov isti dan |
Materijal za analizu: | Plazma |
Opća informacija
Protein S je kofaktor proteina C a također ovisi o vitaminu K. U cirkulaciji protein S postoji u dvije forme: slobodni i u kompleksu sa C4b vezujućim proteinom.Slobodni protein S sudjeluje kao kofaktor aktiviranog proteina C
Klinička informacija – indikacija:
Nedostatak proteina C dovodi dopovećanog rizika nastanka tromboze.
Povišene vrijednosti nisu klinički značajne
Snižene vrijednosti proteina S predstavljaju rizičan faktor za nastajanje venske tromboze. One se nalaze kod deficita vitamina K, poremečji, terapije seksualnim hormonima, jetrene bolesti, nekih kroničnih infekcija (HIV)
Jedinica:
%
Referentni interval:
Ukupni: muškarci: 80-160%
: žene: <50 godina: 70-160%
> ili =50 godina: 80-160%
Slobodni:: muškarci: 65-160%
: žene: <50 godina: 50-160%
> ili =50 godina: 65-160%
Vrijeme određivanja | Nalaz je gotov isti dan |
Materijal za analizu: | Plazma |
Opća informacija
Antitrombin je proteinska molekula koja inaktivira više enzima u sustavu koagulacije. On važan aktivni regulator sustava hemostaze jer je glavni fiziološki inhibitor procesa zgrušavanja. Njegovim se djelovanjem smanjuje opasnost od tromboze.
Klinička informacija – indikacija:
Određivanje koncentracije antitrombina radi se u svrhu diferencijalne dijagnoze deficita antitrombina.
Nedostatak proteina C dovodi dopovećanog rizika nastanka tromboze.
Povišene vrijednosti nisu klinički značajne
Snižene vrijednosti antitrombina mogu nastati kod niza bolesnih stanja: :poremečaja jetrene funkcije, bolesti bubrega, sepse.
Jedinica:
%
Referentni interval:
80-120%
Vrijeme određivanja | Nalaz je gotov isti dan |
Materijal za analizu: | Plazma |
Opća informacija
Ghrelin je hormon kojeg primarno stvaraju određene stanice želuca, pankreasa, tankog i debelog crijeva te masne stanice.
Klinička informacija – indikacija:
Ghrelin ima niz funkcija u organizmu ali posebno je interesantan po svojoj ulozi u prehrani. Naime on se naziva i hormon koji regulira apetit ili hormon gladi jer utječe na unos hrane u organizam, Pokazalo se da je količina ovog hormona visoka prije uzimanja obroka hrane dakle stimulira glad odnosno uzimanje hrane. Njegova količina pada nakon obroka. Negovo je djelovanje suprotno djelovanju hormona leptina (vidi: LEPTIN) koji smanjuje glad i izaziva osječaj sitosti. U ovu grupu hormona ( koji utječu na unos hrane u organizam) spada i adiponektin koji može kao ghrelin dovesti do gojaznosti (vidi ADIPONECTIN). Usklađeno djelovanje ovih hormona vjerojatno igra ulogu u unosu hrane u organizam a njihov disbalans može dovesti do pretilosti odnosno prekomjerne težine.
Opširnije vidi u:
POSEBNE PRETRAGE - PREKOMJERNA TEŽINA - PRETILOST, DEBLJINA, GOJAZNOST (OBESITY)
Jedinica:
pg/mL
Referentni interval:
Vrijeme određivanja | Nalaz je gotov isti dan |
Materijal za analizu: | Serum |
Opća informacija
Adiponectin je hormon kojeg isključivo stvara masno tkivo (ali i placenta tijekom trudnoće).
Klinička informacija – indikacija:
Adiponektin ima niz funkcija u organizmu- sudjeluje u brojnim metaboličkim procesima u tijelu uključujući regulaciju glukoze (šečera) i osidaciju masnih kiselina. ali posebno je interesantan po svojoj ulozi u prehrani jer može dovesti do gojaznosti.
Više vidi u: GHREELIN)
Opširnije vidi u:
POSEBNE PRETRAGE - PREKOMJERNA TEŽINA - PRETILOST, DEBLJINA, GOJAZNOST (OBESITY
Jedinica:
pg/mL
Referentni interval:
Vrijeme određivanja | Nalaz je gotov isti dan |
Materijal za analizu: | Serum |
Opća informacija
Leptin je hormon kojeg stvara masno tkivo On djeluje na mozak u vezi regulacije unosa hrane i tjelesne težine. On je jedan od najvažnijih hormona koje producira masno tkivo.
Klinička informacija – indikacija:
Ovaj hormon igra ključnu ulogu u regulaciji unosa energije i njegovog utroška uključujući apetit i glad. O njegovom odnosu sa druga dva hormona koji sudjeluju u regulaciji tjelesne težine odnosno gojaznosti pretilosti vidi GHRELIN.
Opširnije vidi u:
POSEBNE PRETRAGE - PREKOMJERNA TEŽINA - PRETILOST, DEBLJINA, GOJAZNOST (OBESITY)
Jedinica:
ng/mL
Referentni interval:
Vrijeme određivanja | Nalaz je gotov isti dan |
Materijal za analizu: | Serum |
Opća informacija
Intolerancija na hranu je štetna (škodljiva) reakcija po zdravlje osobe i može dovesti do velikog broja smetnji na nizu organskih sustava tijela (više vidi: INTOLERANCIJA NA HRANU – TABLICA SIMPTOMA PO ORGANSKIM SUSTAVIMA)
Neadekvatna reakcija na unos hrane u organizam može biti posljedica imonoloških zbivanja ali i nedostatka nekih enzima koji su važni u probavi hrane.
U prvu grupu – grupa imunoloških zbivanja spada alergija i intolerancija na hranu.
Kod alergije imunološki proces se zbiva preko antitijela IgE razreda i taj proces (alergijska reakcija) je brz i može se odvijati za par minuta nakon susreta sa alergenom
Kod intolerancije na hranu imunološki proces se zbiva preko antitijela IgG razreda i taj proces je sporiji i može se odvijati satima pa i tjednima nakon unosa hrane koja se ne podnosi U drugu grupu – grupa nedostatka nekih probavnih enzima spada uglavnom deficit laktoze i manjak enzima glukoza-6-fosfat dehidrogenaze.
Opširnije vidi:
POSEBNE PRETRAGE
INTOLERANCIJA NA HRANU – TABLICA SIMPTOMA PO ORGANSKIM SUSTAVIMA)
Testiranje intolerancije na hranu uključuju grupe namirnica od manjeg broja do
većih: 20 – 24 - 88
PANELI TESTIRANJA NA MOGUĆU INTOLERANTNU HRANU
Panel 1 20 antigena hrane
1. Jaje (bjelanjak) 11. Celer.
2. Kravlje mlijeko 12 Soja
3 Bakalar 13. Mrkva
4. Pšenično brašno 14. Rajčica
5. Raženo brašno 15. Lješnjak
6. Ječmeno brašno 16. Kikiriki
7 Narandža. 17. Curry
8. Banana 18. Papar
9. Kivi 19. Sezam
10 Jagoda 20. Svinjetina
Panel 2 24 antigena hrane
1. Jaje (bjelanjak) 13 .Soja
2. Kravlje mlijeko 14 Mrkva
3 Bakalar 15. Rajčica
4. Pšenica 16. Češnjak
5. Raž 17. Lješnjak
6. Ječam 18. Kikiriki
7. Riža 19. Curry
8. Narandža 20. Papar
9. Banana 21. Sezam
10. Kivi 22. Pekarski kvasac
11. Jagoda 23. Svinjetina
12. Celer 24. Govedina
Panel 3 88 antigena hrane
1. Janjetina 31. Limun 61. Kupus
2. Govedina 32. Ananas 62. Bosiljak
3. Svinjetina 33. Banana 63.Curry
4. Piletina 34. Datulja 64. Kopar
5.Puretina 35. Kivi 65.Peršin
6. Bakalar 36. Dinja 66.Pepermint
7. Pastrva 37. Mango 67.Kim
8. Losos 38. Breskva 68. Papar
9. Sardina 39. Malina 69. Timijan
10 List 40. Komorač 70. Cimet
11, Tuna 41. Krastavac 71. Kava
12. Škamp 42. Paprika 72.Kakaovac
13. Kazein 43. Šparoga 73. Crni čaj
14. Kravlje mlijeko 44. Špinat 74.Pekarski kvasac
15. Ovčje mlijeko 45. Rajčica 75. Heljda
16. Kozje mlijeko 46.Tikvica 76. Proso
17. Camembert (sir) 47. Mrkva 77. Kukuruz
18. Parmezan 48. Krumpir 78. Riža
19. Roquefort (sir) 49.Češnjak 79. Raž
20. Jaje (žumanjak 50.Hren 80. Pšenica
21, Jaje (bjelanjak) 51.Rotkvica 81.Senf
22, Jabuka 52. Celer 82. Sezam
23. Kruška 53.Luk 83. Kikiriki
24. Trešnja 54. Grah (string) 84.Lješnjak
25. Šljiva 55. Grah 85. Kokos
26. Grožđe (bijelo/crno) 56.Grašak 86. Badem
27. Jagoda 57. Leča 87. Pistacija
28. Malina 58.Soja 88. Orah
29 Grejp 59.Gljive
30. Naranča 60.Cvjetača
Materijal za analizu: | Krv |
We have 1372 guests and no members online
ELISA TESTOVI - POTVRDNI TESTOVI - AVIDITET U dijagnostičkoj obradi u laboratoriju Poliklinike...
UPALNE BOLESTI MOZGA, DEMIJELINIZIRAJUĆE BOLESTI MOZGA, NEUROTRANSMITERI Za normalno...
UPALNE BOLESTI MOZGA, DEMIJELINIZIRAJUĆE BOLESTI MOZGA, NEUROTRANSMITERI Za normalno...